Hyödyllisiä sekä opettavaisia pelejä nuorille
Netistä löytyvien pelien päälle löytyy paljon klassikkopelejä, jotka voivat olla erittäinkin opettavaisia. Nämä vanhat pelit vaikuttavat positiivisesti nuoren henkilön loogiseen kehittymiseen ja mikä hienointa, myös vanhemmat ystävät tai perheenjäsenet voivat pelata näitä samoja pelejä.
Palapelit
Alueiden ymmärtäminen, mittasuhteet, osakokonaisuuksien rakentaminen. Mistä aloittaa ja miten edetä työtehtävän kanssa. Tämä superklassikko peli on omiaan kehittämään loogista ajattelua.
Kuvitellaan, että sinulla on 1000 palan palapeli, jossa on kaunis kuva vuoristomaisemasta. Kuvassa näkyy lumihuippuisia vuoria, sininen taivas, metsää ja järvi. Palapeli on jaettu pieniin paloihin, joista jokainen on pieni osa koko kuvaa. Pelin tarkoituksena on koota kaikki palat yhteen, jotta saat valmiin kuvan. Paloja on 1000 kappaletta, ja ne voivat olla esimerkiksi erilaisia muotoja, kuten suoria, kulmia ja epäsäännöllisiä. Voit aloittaa kokoamisen yleensä reunoista, koska niissä on suoria reunoja. Etsit paloja, jotka näyttävät kuuluvan yhteen värien, kuvioiden tai muotojen perusteella. Kun kaikki palat on asetettu oikein, muodostuu täydellinen kuva vuoristomaisemasta.
Arvoitukset
Loogista päättelykykyä edistävä peli. Mielikuvituksen virkistäjä samalla kun kehität itseäsi. Osittain myös muistin kehittämistä, sillä sinun tulee painaa lyhyt tarina mieleen.
"The Room" on esimerkki arvoituspelistä, joka haastaa pelaajan loogista ajattelua, havainnointikykyä ja kärsivällisyyttä. Se on suosittu juuri sen takia, että se yhdistää haastavat pulmat kiehtovaan ja mystiseen tarinaan. Pelaajan tehtävänä on tutkia huonetta ja vuorovaikuttaa erilaisiin esineisiin, kuten lukittuihin laatikoihin, salaisiin lokeroihin ja mekanismeihin. Jokainen esine sisältää vihjeitä tai piilotettuja mekanismeja, jotka on ratkaistava. Jokaisen ratkaistun arvoituksen myötä pelaaja etenee pelissä ja avaa uusia huoneita tai alueita, joissa on lisää arvoituksia.
Aakkoskeitto
Tämä vaatii nuorelta jo hieman ymmärrystä lukemisesta ja kirjoittamisesta. Mutta erinomainen juuri siinä vaiheessa lapselle, jolloin kirjaimiin ja sanoihin ollaan tutustumassa.
Aakkosheitto on hauska sanapeli, joka sopii hyvin ryhmässä pelattavaksi. Pelin ideana on keksiä sanoja tietyllä kirjaimella mahdollisimman nopeasti. Pelaajat asettuvat piiriin tai seisovat rivissä. Yksi pelaajista aloittaa valitsemalla kirjaimen, esimerkiksi "M". Pelaajat vuorotellen sanovat yhden sanan, joka alkaa valitulla kirjaimella. Esimerkiksi: "Mato", "Meri", "Musta", jne. Jos joku pelaajista ei keksi sanaa ajoissa tai toistaa jo sanotun sanan, hän putoaa pelistä tai joutuu odottamaan seuraavaa kierrosta. Kun kaikki mahdolliset sanat tietyllä kirjaimella on keksitty, seuraava pelaaja valitsee uuden kirjaimen, ja peli jatkuu. Peliä jatketaan, kunnes jäljellä on vain yksi pelaaja, joka on nopein ja osaa keksiä eniten sanoja.
Sanaristikot
Samoin kuin Aakkoskeitto, tässä tulee jo osata hieman lukea ja kirjoittaa. Uusien sanojen oppiminen, tiedon hankkiminen sekä looginen hahmotuskyky kehittyy sanaristikoita pelaillessa.
Etsi eroavaisuuksia
Kaksi lähes samanlaista kuvaa vierekkäin, mutta toisessa kuvassa on pieniä yksityiskohtia erilailla kuin viereisessä kuvassa. Jokin esine tai asia puuttuu ja nämä tulee osoittaa kuvasta.
"Etsi eroavaisuudet" on hauska ja visuaalinen peli, jossa pelaajan tehtävänä on löytää eroja kahden näennäisesti samanlaisen kuvan välillä. Kuvitellaan kaksi kuvaa, joissa molemmissa on kuva lasten leikkikentästä. Kummassakin kuvassa on esimerkiksi keinu, liukumäki, hiekkalaatikko ja puita. Kuva A ja Kuva B näyttävät melkein identtisiltä, mutta niissä on viisi pientä eroavaisuutta, jotka pelaajan täytyy löytää. Pelaajan tehtävänä on löytää nämä viisi eroavaisuutta mahdollisimman nopeasti. Pelissä voi olla aikaraja tai se voi olla rentoa ajanvietettä, jossa pelaaja voi keskittyä eroavaisuuksien etsimiseen omaan tahtiin.
Matemaattiset pelit
Lukujonoilla leikkiminen tai vaikkapa kertotaulun kanssa leikkiminen on erittäinkin kehittävää pelaamista. Tätä voi soveltaa myös esineisiin tai visualisoida tietokoneen avulla nuorelle. Auttaa ymmärtämään 10 järjestelmä josta on hyötyä sitten tulevaisuudessa opiskellessa tai työelämässä.
Matemaattiset pelit ovat pelejä, jotka kehittävät matemaattisia taitoja ja ongelmanratkaisukykyä hauskalla tavalla. Esimerkkinä Sudoku on suosittu matemaattinen logiikkapeli, jossa pelaajan tehtävänä on täyttää 9x9-ruudukko numeroilla niin, että tietyt ehdot täyttyvät. Sudoku kehittää loogista ajattelua, keskittymiskykyä ja matemaattista päättelyä. Vaikka peli ei vaadi varsinaista laskemista, se on erittäin tehokas tapa harjoittaa aivoja ja kehittää ongelmanratkaisutaitoja.
Mobiilipelejä jotka opettavat loogista ajattelua
Reaktio kykyä ja loogisuutta edistävä suosikkipelimme mobiilissa on "Dumb Ways To Die". Se on vuonna 2012 julkaistu mobiilipeli Australian Metro Trainsin toimesta turvallisuuden valistamiseksi. Huikean hauska musiikki ja söpö grafiikka joka on onnistuneesti animoitu, tekee tästä opettavaisesta pelistä aivan mahtavan. Lysti on taattua ja samalla kehität reaktio- sekä päättelykyä. Toivon mukaan saamme joskus vastaavanlaisen pelin myös meillä Suomessa.
Suosittelemme vahvasti yhdistämään oppimisen ja pelaamisen niin nuorille kuin vanhemmallekin väelle.